Simonyi Szakmai 7 2014 - Az IT szerepe az egészségügyben

Készítették

Mindenki számára fontos az egészsége, így az egészségügyi ágazat is robbanásszerű fejlődést mutatott az elmúlt évtizedben mind az innovációk, mind a pénzügyi és gazdasági sikerek terén. Napjainkban a fejlett orvoslás és gyógymódok nem csupán szaktudást, hanem egy másik ágazat, az informatika tudományát is igénylik. Amellett, hogy strukturáltan és naprakészen lehet a betegek adatait feldolgozni, tárolni, az eszközökben és gépekben is növekvő tendenciát mutat a technika világának behatása.

Szakemberek aktívan keresik az alternatív gyógymódokat, az olyan betegségek, hiányosságok pótlását, amelyet eddig a technika nélkül lehetetlen volt meggyógyítani. A kérdés mindenkiben felmerül, a holnap határán vagyunk-e az emberi testeket kiegészítő, gondolattal vezérelhető protézisek fejlesztésében? Mennyiben releváns, hogy egy jól összerakott áramkör helyettesíteni tud egy-egy szervet vagy testrészt?

Szakmai hetünk 2. napján vendégünk volt az orvosi jövőkutató dr. Meskó Bertalan, a "The Guide to the Future of Medicine" könyv szerzője, dr. Hanák Péter, a BME VIK Irányítástechnika és Informatikai Tanszék adjunktusa, a BME Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont elnöke valamint Duda Ernő, a SOLVO Biotechnology ügyvezetője is. Az est moderátora dr. Jobbágy Ákos, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese, a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi tanára.

Az esemény dátuma: 2014. november 04.