Simonyi Konferencia 2013 - Redundancia az I2 rover elektronikus rendszereiben

Lajka kutya után egy Puli is meghódíthatja a világűrt. Igaz ez a Puli nem egy élő állat, hanem egy magyarok által készített űrszonda, melynek I2 névre hallgató példányát 2013 elején a marokkói sivatagban megrendezett Mars2013 szimulációs gyakorlat keretében kezdték tesztelni sok más ország roverével együtt.

Az előadó Puli Space Technologies egy magyar önkéntesekből álló csapat, amely részt vesz a Google Lunar X Prize versenyén. Tervük, hogy 2014 végéig a Holdra juttassanak egy holdjárót, amely sikeresen leszáll a célllomáson, és a Hold felszínén megtesz legalább 500 métert, miközben panorámaképeket, videókat készít, és eljuttatja azokat a Földre. Ez lehetne az első magyar űrszonda, amely eléri egy idegen égitest felszínét. Ez kis lépés lenne egy Pulinak, de nagy lépés a magyaroknak. A holdszonda a Puli nevet kapta, utalva a projekt és a résztvevők származására. A csapatnak 2013 elején körülbelül 30 aktív tagja volt, akik szabadidejükben szervezték a projektet

A konferencián élőben találkozhatsz az egyik projektrésztvevővel, aki mesél a valós tapasztalataikról, a verseny kihívásairól, eddig elért eredményeikről és a rájuk váró további feladatokról, terveikről. Főként az Iteráció 2 (I2) rover elektronikus alrendszereiről - hardver és szoftver -, és ezek működéséről lesz szó, különös tekintettel a redundáns egységekre, valamint beszámolnak a Mars2013 projekt keretében a marokkói sivatagban végrehajtott tereptesztekről és az azokból gyűjtött tapasztalatokról.

No votes yet
Az esemény dátuma: 2013. April 16.