Simonyi Konferencia 2013 - Biztonságkritikus szoftverfejlesztés a repülőgépiparban

Készítették

A mai korszerű repülőgépekben szinte mindent elektronika vezérel, ahol egyetlen hiba akár a gép elvesztéséhez is vezethet. Az irányításukért felelős szoftvereket éppúgy emberek fejlesztik, ahogy a mindenki által ismert (és bugos) asztali, mobil ill. webes alkalmazásokat. Talán sokakban felmerül a kérdés, hogy miért merjük mégis rájuk bízni az életünket.

Egy mai korszerű repülőgépen már több millió sor programkód felel azért, hogy az utasok biztonságban utazhassanak. Ahhoz, hogy ezen szoftverek egy nagy megbízhatóságú rendszerré álljanak össze, szigorú tanúsítványozási folyamatokon kell átesniük, amely a fejlesztés első pillanatától kezdve az üzemeltetés utolsó pillanatáig végigköveti a megvalósított rendszert.

Ilyen bonyolult rendszerek megvalósítását a hagyományos beágyazott rendszerfejlesztési megközelítésekkel már sok esetben csak nehezen lehet kezelni. Ezen bonyolultság letörésének egyik lehetséges módja a magas absztrakciós szinttől kezdődő modellvezérelt fejlesztés, amely lehetőséget nyújt első sorban a szoftver komponensek automatikus generálásra, valamint fokozatos finomításra épülő komponens alapú tervezésre és nem utolsó sorban a teljes fejlesztési életcikluson keresztülívelő nyomon követhetőségre.

Az Embraer munkatársa, Horváth Ákos előadása rálátást nyújt a jelenleg alkalmazott civil repülőgép ipari fejlesztési folyamatokra. Ezen felül bemutatja a Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszék által elért eredményeket a repülőgépipari szoftverek modell alapon történő fejlesztésében, amelyek többek között a világ harmadik legnagyobb civil repülőgép gyárával a brazil Embraer céggel jelenleg is folyó kooperációban születtek.

No votes yet
Az esemény dátuma: 2013. április 16.