ESZK - Pácsonyi Imre

Készítették

Dinamikus távvezeték terhelhetőséghez szükséges szenzorok vizsgálata

A villamosenergia-rendszer távvezetékein biztonságosan átvihető maximális teljesítményt minden időpillanatban számos tényező határozza meg. Ezek között a műszaki paraméterek mellett – melyek a tervezéskor, kivitelezéskor rögzítésre kerülnek – megtalálhatóak az aktuális állapotra vonatkozók, és meghatározó szerepet játszanak a pillanatnyi időjárási körülmények is. Mindezek együttese jelentős változékonyságot kölcsönöz a vizsgált értéknek, így a pillanatnyi maximum meghatározása egyszerű számítások segítségével nem megvalósítható.

A megfelelő berendezések (on-line szenzorok és időjárás érzékelő állomások) telepítésével a vonal mentén reális, valós idejű képet kaphatunk a rendszer állapotáról, mely paramétereket a megfelelő algoritmus bemenetéül adva eredményül az éppen érvényes terhelhetőségi határt kaphatjuk.

A Dynamic Line Rating (DLR, Dinamikus távvezeték terhelhetőség) megvalósítása során egyaránt kell az időjárási paramétereket és a sodrony aktuális jellemzőit kellő pontossággal monitoroznunk. BSc szakdolgozatomban – melyet jelen félév során készítek – megvizsgálom a piacon jelenleg elérhető eszközök különböző paramétereit, működési elvét, kommunikációját valamint rendszerbe illeszthetőségét. Mindezt egységes szempontrendszer mentén, az illeszkedő szabványok figyelembevételével, a vizsgálati, hitelesítési módszerekre illetve az eszközök nyomvonal mentén történő elhelyezésére vonatkozó ajánlások megfogalmazásával igyekszem megtenni.

Az esemény dátuma: 2015. április 23.