Simonyi Konferencia 2012 - Bizalom a felhőben

Készítették


Bejátszós


Bejátszós-feliratozó


Hangtechnikus


Képvágó


Rendező

Megbízunk annyira egy szolgáltatóban, hogy bármilyen adatunkat feltöltsük a szerverükre? Mi a garancia, hogy senki nem fér hozzájuk? Tudjuk egyáltalán miért jelentenek komoly biztonsági problémát a jelenlegi cloud storage megoldások? A BME-ről indult Tresorium Kft. Egy forradalmi megoldást kínál, aminek köszönhetően biztosan nem férhet hozzá illetéktelen a feltöltött információhoz.

A felhő alapú tárolórendszerekben a szerver oldalán titkosítják adatainkat. Bár a tárolt adatok titkosítottak, ha valaki le akarja tölteni azokat, a szerveroldalon fel kell oldani a titkosítást. Így akár illetéktelenek is hozzáférhetnek az információhoz. Ez a megoldás meglehetősen nagy kockázatot rejt magában.

„A Tresorium egy biztonsági megoldás elosztott adattároló rendszerekhez. Segítségével felhasználók csoportjai oszthatnak meg bizalmas tartalmakat anélkül, hogy meg kellene bízniuk egy adminisztrátorban vagy egy külső szolgáltatóban. A jogosult felhasználókon kívül matematikailag garantált, hogy más nem férhet hozzá az adatokhoz”

A Tresorium Kft.  fejlesztői kliens oldali titkosítást alkalmaznak, majd az ily módon védett adatokat helyezik ki a felhőbe. Ez így nem is igazán újdonság, viszont a Tresoriumnál egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amiben mindig csak az éppen jogosult felhasználó tudja dekódolni a fájlt. Ilyen titkosítást eddig bankokban használtak, most azonban lehetőség nyílik, hogy fáljainkat megosszuk, a biztonság teljes tudatában.

Ha szeretnél többet megtudni a Tresoriumról és újdonságairól, vagy érdekel hogy lett egy egyetemi projektből világraszóló újdonság, Regisztrálj, és látogass el a Simonyi Konferenciára, ahol meghallgathatod a tresorium fejlesztőinek Lám Istvánnak és Szilágyi Györgynek előadását.

http://konferencia.simonyi.bme.hu

No votes yet

Letöltés

Normál minőség
Az esemény dátuma: 2012. April 17.