Simonyi Konferencia 2012 - Biztonságkritikus szoftverek fejlesztése az autóiparban

Készítették


Bejátszós-feliratozó


Hangtechnikus


Képvágó


Rendező

Hogy az első kanyar ne legyen egyben az utolsó is...

Bent ülsz az autódban. A motor már jár, de a lámpa még piros. Tudod, hogy minden ezen az utolsó versenyen dől el. Minden idegszáladdal a lámpát figyeled, ami zöldre vált és elindulsz! Padlógáz, elmész a fő riválisod mellett, kicsit leszorítod az útról. Most visszakapta, amiért feltartott az időmérőn! Jön az első kanyar, elfordítod a kormányt, csakhogy az autód mégsem kanyarodik...

Egy mai korszerű autóban szinte mindent elektronika vezérel. Ahhoz, hogy ezek a kódok egy megbízható rendszerré álljanak össze, egy speciális szoftverfejlesztési technológiára van szükség, mely eltér az általános beágyazott fejlesztési folyamatoktól. A fejlesztés során felmerülő problémák hatványozottan jelentkeznek, ha a kérdéses program olyan biztonságkritikus feladatot lát el, mint például a kormányzás vezérlése.

Első hallásra nem tűnik ez bonyolult feladatnak, hiszen mi is egy kormányrendszer alapvető funkciója? Az autó arra kanyarodjon, amerre a vezető irányítja. Ahhoz azonban, hogy ez minden esetben megtörténjen és mindig olyan minőségben, amely a legnagyobb autógyártókat is kielégíti, sok mindent kell tenni.

Hogy ez a sok minden mit takar, azt a ThyssenKrupp Presta előadásán megtudhatod, hiszen kormányrendszerük szoftverének fejlesztése teljes egészében Budapesten folyik és az előadást dr. Naszádos László, a cég egyik osztályvezetője tartja, aki a kezdetektől fogva részt vesz a szoftverfejlesztési folyamatok felépítésében.

http://konferencia.simonyi.bme.hu

No votes yet

Letöltés

Normál minőség
Az esemény dátuma: 2012. April 17.