Simonyi Konferencia 2012 - A varázslatos UI

Készítették


Bejátszós-feliratozó


Hangtechnikus


Képvágó


Rendező

Igenis fontos a külső – egy szoftvernél is

Vajon egy szoftver sikere tényleg attól függ, mennyit tud? Vagy attól, hogy milyen gyorsan tudja? Vagy hogy jó reklámja legyen? Valójában, ha mindezek a legjobban teljesítenek, még akkor is nagyon könnyű a bukás, ha nem kap elég figyelmet a szoftver legbefolyásosabb jellemzője: a grafikus felület.

Mindmáig a felhasználói felületek fejlesztése nem kapott különösebb hangsúlyt. A terület művészetté fejlődése akkor kezdődött, amikor az 1980-as évekre a Xerox Palo Alto Kutatóközpontja kifejlesztette az egeret, és letette a grafikus felhasználói felület alapjait: az ikonokat, és a szokásos grafikus vezérlőelemeket. De napjainkra annyi funkcionalitást zsúfolnak egy-egy programba, amelyeket csak ikonok és menük segítségével nagyon nehezen kezelnek a felhasználók. Ezzel egy időben a kijelzők mérete (pl. okostelefonok) pedig egyre kisebb lesz, ezzel még inkább megnehezítve a problémát, de monitoron sem jobb a helyzet. Ilyenkor hívjuk segítségül a felülettervezőket (User Interface Designer - UID), vagy röviden grafikusokat.

Lássuk be, egy szoftvernél, vagy weboldalnál elengedhetetlen szempont a használhatóság. Lehet bármilyen okos és gyors, amit csinálunk, ha egyszer nem tud rajta eligazodni az, akinek szánjuk. A design nem varázslat - ugyanolyan mérnöki tervrajzok előzik meg az implementálását, mint magának a logikának, és teljesítménye ugyanúgy mérhető, validálható. Nem szabad lebecsülni, hiszen ez a siker egyik kulcsa – senkit nem vonz egy igénytelen külső.

Az előadást Dudás Zsolt, a Schönherz Design Stúdió tagja tartja.

http://konferencia.simonyi.bme.hu

No votes yet

Letöltés

Normál minőség
Az esemény dátuma: 2012. April 17.