Simonyi Konferencia 2012 - openSUSE: Rakjuk össze a saját disztribúciónkat!

Készítették


Operatőr

Sokféleképpen és rengeteg alkalommal szabunk testre operációs rendszereket. Legalapvetőbb esetben nyilván a sajátunkat tesszük kényelmessé, szebbé, használhatóbbá. Ezzel nem is nagyon szoktunk foglalkozni, mert szinte mindennapos, hogy változtatjuk a háttérképet, beállítunk egy-két környezeti változót. Olyan környezetekben viszont, ahol több számítógép esetén kell ezt megtennünk már nem mindegy, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre. Ilyen környezetekben - és itt több száz, több ezer gépre gondolok - lehetetlen (vagy nagyon költséges) minden egyes rendszert kézzel állítgatni, minden alkalommal, amikor változásokat kell eszközölnünk.

Már régóta léteznek ilyen problémákat megoldó és ilyen esetekben mellénk szegődő, hasznos technológiák. Hálózatról való rendszerindítással, központi konfigurációval vagy akár automatikus képfájlok szétszórásával könnyíthetünk, gyorsíthatunk a munkánkon. Ezzekkel nincs is probléma, mindenki maga válogatja meg az eszközeit, az ilyen feladatokra - viszont minden esetben, mindenki ugyan azt a műveletet hajtja végre előtte: Testre szab egy, már meglévő operációs rendszert.

De nézzük meg egy kicsit egy másik oldalról is a dolgot. Az egyik kis ember, a hétköznapi, hibát elhárító, problémákat megoldó informatikusnak megvan a maga kis eszközkészlete. Vannak csavarhúzói, programjai és néhány esetben saját rendszerei is segítik a munkában. A másik kis ember csak szereti, ha minden körülmények között azzal a rendszerrel és eszközkészlettel dolgozhat, amit már megszokott. A harmadik kis ember (ígérem, nem lesz több kis ember...) pedig épp most rendelt egy virtuális gépet egy nagyobb szolgáltatónál, és szeretné mihamarabb beüzemelni, mert ketyeg az óra, fogy a pénz.

Akár eszébe jut a fent említett embereknek, akár nem - mindenki mosolyogva használna egy olyan világot megváltó rendszert, ami ezt az egész kavalkádot megkönnyíti, kézben tartja. Jó lenne, ha egyszerűen megmondhatnánk, hogy milyen szoftverek kerüljenek a pendrive-unkról futó Linux-ra. Jó lenne, ha a felhőben nekünk dolgozó disztribúciókat egy-két kattintással összedobhatnánk és megfelelő formátumban azonnal telepíteni is tudnánk. Szintén örülne minden üzemeltető, ha apró változtatások után a több ezres gépparkra éjjel automatikusan települne az új rendszer.

Az előadáson megnézzük az openSUSE által biztosított lehetőségeket testreszabott, egyedi rendszerek létrehozására. Bemutatjuk a SUSE Studio, SUSE Gallery, KIWI Image System és Open Build System rendszereket és néhányukat működés közben is kipróbáljuk.

Ha érdekel, hogyan készíthetsz saját disztribúciót magadnak néhány kattintással, vagy kiváncsi vagy milyen gyorsan készíthetsz PXE kész képfájlokat, futásra kész virtuális gépeket a te igényeid alapján, akkor nézd meg Horváth Gergely József előadását.

http://konferencia.simonyi.bme.hu

No votes yet

Letöltés

Normál minőség
Az esemény dátuma: 2012. április 17.