Szerkesztő-riporter tanfolyam

Indul ebben a félévben.

tévés és rádiós szerkesztői tanfolyamKi? Mit? Mikor? Hol? Miért? Hogyan?

Egy televíziós műsor esetében ezek a kérdések alapozzák meg a szerkesztő munkáját. Egy műsort nézve, hallgatva lehet, hogy nem is gondoltál még bele, mennyi rákészülést és szervezést igényel annak elkészítése, legyen szó akár egy vágott videóanyagról, vagy egy késő esti beszélgetésről a tévében. A vágott anyagok, demók, interjúk, témák mind-mind gondos tervezés eredményei, és a beszélgetés felépítése sem a pillanat műve. A Budavári Schönherz Stúdió három alkalmas workshopján most Te is megtanulhatod, hogyan állíts össze egy tévéadást egészen az alapoktól.

Egy szerkesztőnek nagyon fontos feladata van.

Hiába van ott a sok tettre kész technikus, hiába a rendező, a felkészült műsorvezető, ha nincs a szerkesztő munkája. Hiszen egy műsornak tartalom kell és nem is akármilyen. Olyan, amit az emberek szívesen néznek, hallgatnak, ami megragadja a figyelmüket. A workshopon betekintést nyerhetsz abba, amit egy szerkesztőnek és egy riporternek tudnia kell, kezdve onnan, hogy mi a szkript, mi a különbség az interjú és a riport között, egészen addig, hogy hogyan lehet jól riporterkedni. De nem csak tömény elméletről van szó, hiszen az anyagszerkesztést, a műsorszerkesztést, a riporterkedést és a tévéműsorok vezetését is kipróbálhatod a gyakorlatban, itt a BSS-ben.

Időpont

Előadások a 2. oktatási héttől kezdve kedd esténként:

  • 2019. szeptember 17. 18:00, SCH 102-es terem - Általános szerkesztői alapok
  • 2019. szeptember 24. 18:00, SCH 106-os terem (Stúdió) - Riporteri alapismeretek és gyakorlat
  • 2019. október 1. 18:00, SCH 106-os terem (Stúdió) - Anyagszerkesztés 
  • 2019. október 8. 18:00, SCH 102-es terem - Műsorkészítés élesben - Vendégelőadó

A tanfolyamot tartja

matemonika képe

Lehet hogy furcsán hangzik, de mielőtt a BSS-be jöttem még azt sem tudtam mi az a levlista, nemhogy adást szerkesszek, vagy éppen tanfolyamot tartsak. Az elmúlt két évben rengeteget tanultam, ezzel együtt sok dologra rálátást nyertem. A BSS kulcsa szerintem az, hogy akarj tanulni, legyen motivációd, merj kérdezni és ne felejtsd el, hogy az együttműködéshez mindig két emberre van szükség. Bennem mindig volt egy alapvető érdeklődés a tv-s műsorok iránt, de nem igazán próbáltam ki magam még hasonló szerepben. Az ELTE-BTK magyar szakáról érkeztem a stúdióba, itt először műsorvezetéssel és riporterkedéssel, később pedig inkább a szerkesztéssel foglalkoztam, de ha éppen úgy adódik nem okoz gondot néhány vágókép készítése sem egy videóhoz. Találkozunk a tanfolyamon! :)

dmolnar képe

Egy éve vagyok a stúdió tagja, és ez idő alatt nagyon sokat tanultam és fejlődtem. Lényegében semmi tapasztalatom nem volt, de a barátságos és befogadó környezetben gyorsan elsajátítottam a szerkesztő-riporter munka alapjait. A BSS-ben azt szeretem a legjobban, hogy bármikor és bármiről lehet kérdezni a többieket, és mivel egymástól tanulunk, nem is tűnik igazán tanulásnak az egész folyamat. Szerintem egy jó riporternek mindig van legalább egy-két mentőkérdés a tarsolyában, amellett, hogy felkészült az adott témából. Te mit kérdeznél egy BSS tagtól?

varabala képe

Két éve érkeztem a stúdióhoz egy szerkesztő-riporter tanfolyammal. Azóta is ezeken a területeken tevékenykedem leginkább. Szívesen szerkesztek új és innovatív anyagokat. Egy-egy videó elkészítésénél a legfontosabb, hogy én is élvezzem a forgatását és a végén megnevettessen másokat az elkészült anyag (persze csak ha helyénvaló). Ha van egy jó ötleted és nem tudod hogy vágj bele vagy csak segítségre van szükséged, akkor keress bátran!!